Helsingin klassikkoyökerhot

Suomen pääkaupungissa Helsingissä riittää ymmärrettävästi kuhinaa päiväsaikaan, kun liki miljoona ihmistä elää arkeaan niemikaupungin rajojen sisällä. Vaikka päivisin Helsingissä riittää kuhinaa katseltavaksi, ei se ole ainoa vilkas vuorokaudenaika maamme pääkaupungissa – Helsingin yöelämä on vähintään yhtä rikasta ja mielenkiintoista, kuin päiväsaika.

Helsinki on tunnettu monista erilaisista baareistaan. Baari- ja yökerhotarjontaan kuuluu ihan kaikkea laidasta laitaan, kuten Suomen isoimmalta kaupungilta sietää odottaakin. Baareja löytyy niin edullisen juotavan ystäville, kuin fiinien drinkkien rakastajille. Yökerhot tarjoavat juhlivalle kansalle niin latinorytmejä, livemusiikkia kuin kovaa konemusiikkia täyden tanssilattian kera. Mutta mitkä ovat Helsingin klassikkoyökerhot, joissa jokaisen on päästävä käymään ainakin kerran elämänsä aikana? Lue lisää tästä artikkelista, niin tiedät.

1. DTM, Dont Tell Mama Helsinki

Helsingin tunnetuimpiin yökerhoihin lukeutuu ehdottomasti LGTB-kansalle suunnattu gay-yökerho Dont Tell Mama, lyhyemmin DTM. sen historia juontaa 80-luvulle yhdessä homoseksuaalisten ihmisten vähemmistölle tarkoitetun yhdistyksen SETA:n kanssa. Kun Setan siipien alla oleva säätiä, SETA-säätiö, perusti itselleen osakeyhtiön nimeltä Ravintola Oy Afrodite, sai Suomen ensimmäinen seksuaalivähemmistöille suunnattu yökerho alkunsa. Ravintola Oy Afrodite hankki itselleen tilat vanhalta ravintola Gambrinilta, ja näin DTM:n edeltänä Afrodite sai alkunsa Iso Roobertinkadulla.

Nykyidsen DTM:n eli vanham Afroditen alkutaival ei ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Avausvuonnaan 1984 ravintola koki paljon ilkivaltaa, kuten myös sen henkilökunta. Homovihaajat heittelivät säännöllisesti kiviä ikkunoista läpi ja vainosivat paikan henkilökuntaa niin, että henkilökunnan jäsenet joutuivat poistumaan takaoven kautta työillan päätteeksi. Kun Gay Gambrini eli Afrodite menestyi kuitenkin vuosien saatossa, osakeyhtiö Ravintola Oy Afrodite päätti jatkaa hyväksi havaittua linjaa ja alkoi pyörittää vuonna 1992 Don’t Tell Mama eli DTM-yökerhoa Helsingin Annankadulle aivan ydinkeskustaan Kamppiin.

Sen jälkeen DTM on muuttunut niin sijainnin, kuin omistajien myötä. Pidempi nimi Don’t Tell Mama muutettiin pelkäksi DTM:ksi heti 2000-luvun alussa, ja samoihin aikoihin vuonna 2002 DTM vaihtoi tilat Iso Roobertinkadulle aina vuoteen 2011 asti. Vuonna 2011 alkuperäinen osakeyhtiö Ravintola Oy Afrodite joutui konkurssin kierteeseen ja lopetti toimintansa. Nykyinen DTM sijaitsee Mannerheimintie 6:ssa, ja sitä pyörittää uusi osakeyhtiö nimeltä Äkä Oy.

2. Kaarle XII

Tämä legendaarinen helsinkiläinen yökerho avattiin ensimmäisen kerran vuonna 1977. Kaarle XII on tunnettu siitä, millaisen ensivaikutelman se juhlijalle antaa: 1900-luvun alussa rakennettu linnamainen rakennus Helsingin Kasarmikadulla on upea, kaksikerroksinen juhlatila. Koko tila sisältää jopa seitsemän baaria tanssilattian lisäksi. Yllättävintä paikassa on se, että paras juhlapäivä on torstai sen sijaan, että bilekansa olisi liikkeellä viikonloppuisin.

Kaarle XII, joka tunnetaan paremmin nimellä Kalle, sisältää oviaukollaan kaksi näyttävää jonoa: tavallisen jonon sekä kanta-asiakkaille ja VIP-vieraille tarkoitetun jonon. Kaarle XII on muodostanut historiansa aikana baarille ja yökerholle hauskan käytännön, missä tarpeeksi tutuksi tullessaan pääsee näyttävästi jonon ohi sisään VIP-jonosta – kanta-asiakkaista todella pidetään huolta Kaarle XII:n eli Kallen seinien sisällä (ja ulkopuolella!).

Vuoteen 2013 saakka Kaarle XII omisti Primula -niminen yritys. Primula ajautui kuitenkin hankalaan konkurssitilanteeseen, ja legendaarisen Kaarle XII eli Kallen omistus siirtyi Restel Oy:lle.

3. G Livelab

Vaikka G Livelab on Helsingin kaduilla suhteessa tuore yökerho, on se silti kerännyt muutaman olemassaolovuotensa aikana vakiintuneen kävijäporukan onnistuneen konseptinsa ansiosta. G Livelab kuvailee itse itseään sivuillaan seuraavasti: ”G Livelab on mahdollisuus nauttia musiikista siihen sopivassa ympäristössä, joka antaa esitykselle edellytykset onnistua yli odotusten.” Kyseisen filosofian mukaan he ovatkin menneet perustamisestaan, eli vuodesta 2016 alkaen.

Paikan erikoisuus piilee kahdessa asiassa: täysin musiikille omistetussa tilassa ja klubin omassa mobiilisovelluksessa. Koska tämän klubin ideana on kuunnella livemusiikkia perinteisen yökerhon konemusiikin sijaan, on kaikessa otettu huomioon miellyttävä livemusiikin kuuntelu. G Livelab on akustiikaltaan ja miljööltään erinomainen klubikeikkapaikka, jonka omalla sovelluksella voi tilata juomat suoraan pöytään – näin livemusiikista nauttiminen ei häiriinny hetkeksikään illan aikana.